|
Tunezja-Wszystko o Tunezji Forum strony www.tunezja.gromader.org
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:29 Temat postu: |
|
|
Renata, a jakie regiony siÄ wybierasz, tak z ciekawoĹci??
JeĹli ja wrĂłcÄ do Tunezji to dopiero niestety w zimie...moĹźe w lutym....Ale to juĹź chyba w celu bardziej turystycznym jakoĹ nie mam przekonania do zwiÄ
zkĂłw na odlegĹoĹÄ...Ale Tobie Ĺźycze powodzenia i trzymam kciuki!!!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:41 Temat postu: |
|
|
tak widze,Ĺźe panowie z Tunezjii obrali sobie parÄ tekstĂłw i klepiÄ
je turystkom TeĹź siÄ dowiedziaĹam,Ĺźe jestem dla niego najwazniejszÄ
osobÄ
(razem z jego serdecznym przyjacielem ). Hmm, a czy Tunezja jako kraj ci siÄ nie podobaĹa? Ja bym z chÄciÄ
tam wrĂłciĹa nie tylko z uwagi na niego,ale teĹź na sam kraj. Jest naprawdÄ fantastyczny... No a co do twojego tunezyjczyka to jeĹli siÄ zdeterminuje i naprawdÄ przyleci to co wtedy zrobisz? Ja bym siÄ baĹa zwiÄ
zaÄ z arabem z uwagi na podejĹcie do kobet w ich kulturze. Wiem,Ĺźe nie podporzÄ
dkowaĹabym siÄ jeĹli prawdÄ
jest to co sĹyszaĹam... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:41 Temat postu: |
|
|
Witam Was dziewczyny
kontynuacja wÄ
tku Tunezyjczyk - Polka. LoQ - masz racjÄ, oni baaardzo czÄsto mĂłwiÄ
to samo - Ĺźe tÄskniÄ
, Ĺźe nas potrzebujÄ
, Ĺźe jesteĹmy najwaĹźniejsze. Ale co ciekawe nie odpowiadajÄ
konkretnie na pytania! Ja np. zapytaĹam w ostatnim mailu czy ma problemy z wyjazdem z Tunezji (chodziĹo mi o sprawy formalne i finansowe) I co odpowiedziaĹ? Ĺťe moĹźe wyjechaÄ w kaĹźdej chwili, Ĺźe nic go nie obchodzi, nie waĹźne gdzie byle ze mnÄ
...hĹe hĹe hĹe....
JakoĹ czarno to widzÄ.
A do Tunezji podobne jak Ty baardzo chÄtnie wrĂłciĹabym. Kraj jest piÄkny, morze, gĂłry, pustynia, wielbĹÄ
dy.....
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-11-01, 17:44[/i] ][/size]
Renata- z jednej strony zazdroszczÄ Ci Ĺźe jedziesz a z drugiej tak sobie myĹle czy faktycznie coĹ Ci siÄ wyjaĹni...Na pewno bÄdzie cudownie, on bÄdzie sie strasznie cieszyĹ Ĺźe CiÄ widzi, spedzicie super chwile...a co potem??
co po powrocie???
sama nie wiem..... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:46 Temat postu: |
|
|
Hmm, dziewczyny a moĹźe orientujecie siÄ jak wyglÄ
da zwiÄ
zek (przypuĹÄmy maĹĹźeĹstwo) w Ĺrodku. Ja sĹyszaĹam,Ĺźe oni tak jakby 'wykupujÄ
' przyszĹÄ
Ĺźone od rodziny a potem traktujÄ
jÄ
no tak raczej jak swojÄ
wĹasnoĹÄ... Przynajmniej tego sie dowiedziaĹam w Egipcie. Wiem ,Ĺźe Tunezja jest trochÄ bardziej zeuropeizowana,ale jak to wĹaĹciwie jest? MyĹlÄ,Ĺźe zwiÄ
zek polka-tunezyjczyk by nie wypaliĹ wĹaĹnie z powodu na odmiennoĹc kulturowÄ
. No chyba ,Ĺźe ona chowana byĹa w utwierdzeniu,Ĺźe kobieta siedzi w domu i zajmuje siÄ dzieÄmi,a mÄ
Ĺź zarabia,ale w domu nie ma Ĺźadnych obowiÄ
zkĂłw... Chyba bym siÄ do takiego stanu rzeczy nie przyzwyczaiĹa mimo,Ĺźe mam sĹabosÄ do arabĂłw  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:47 Temat postu: |
|
|
[quote="LoQ"]Hmm, dziewczyny a moĹźe orientujecie siÄ jak wyglÄ
da zwiÄ
zek (przypuĹÄmy maĹĹźeĹstwo) w Ĺrodku. Ja sĹyszaĹam,Ĺźe oni tak jakby 'wykupujÄ
' przyszĹÄ
Ĺźone od rodziny a potem traktujÄ
jÄ
no tak raczej jak swojÄ
wĹasnoĹÄ... Przynajmniej tego sie dowiedziaĹam w Egipcie. Wiem ,Ĺźe Tunezja jest trochÄ bardziej zeuropeizowana,ale jak to wĹaĹciwie jest? MyĹlÄ,Ĺźe zwiÄ
zek polka-tunezyjczyk by nie wypaliĹ wĹaĹnie z powodu na odmiennoĹc kulturowÄ
. No chyba ,Ĺźe ona chowana byĹa w utwierdzeniu,Ĺźe kobieta siedzi w domu i zajmuje siÄ dzieÄmi,a mÄ
Ĺź zarabia,ale w domu nie ma Ĺźadnych obowiÄ
zkĂłw... Chyba bym siÄ do takiego stanu rzeczy nie przyzwyczaiĹa mimo,Ĺźe mam sĹabosÄ do arabĂłw [/quote]
"Wykup" pewnie masz na myslmi mahr czyli zabezpieczenie ktore kobieta otrzymuje przed slubem i moze nim zarzadzac jak zechce ewentualnie w razie rozwodu cala ta kasa lub inne wartosciowe rzeczy zostaja przy niej.
Rzeczywiscie w Tunezji raczej odeszli juz od tradycyjnych mahrow albo wogole sie go nie daje albo jest on tylko symboliczny (moze to i szkoda ).
Ja w domu nie siedze tylko w domu dzieci jeszcze nie mamy i w najblizszym czasie nie planujemy, a moj maz zajmuje sie domem na rowni ze mna. Nie ma co generalizowac...
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-11-01, 17:48[/i] ][/size]
[quote="Renata"]Lutka no wlasnie co po powrocie?tez zastanawiam,wlasnie przeczytalam o zwiazki malzenskie Polka/Tunezyjczyk i widze to na czarno bo kobiety nie maja praw w Tunezji wszystko zdecyduje maz czyli tunezyjczyk.Ehh jakos mi odechciewa wyjazdu do tunezji po przeczytaniu tego tematu.[/quote]
Niby o czym ci mezowie decyduja? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:49 Temat postu: |
|
|
| Faceci pracujacy w turystcyce juz na niejedno sie napatrzyli i nie ma sie co dziwic ze tez probuja skorzytac skoro widza jak to dzila na kazym kroku, stare neimki same im sie pchaja do lozka. Czesto zdazaja sie panny ktore "zaliczaja" cala meska czesc hotelu, skoro babkom to nieprzeszkadza to faceci tez sie przystosowuja. Tymbardziej ze nie zamierzaja z "takimi pannami" zakladac rodziny, kazdemu wiadomo o co w tym wszystkim chodzi, a zeby osiaganac swoj cel kazdy stosuje inne nawet nieco dla nas dziwne metody. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:49 Temat postu: |
|
|
Widze róşa,Ĺźe podobne przygody do moich Ale wesoĹo w sumie byĹo Hmm,a Ty maiysa jesteĹ ĹźonÄ
tunezyjczyka tak? Ale wydaje mi siÄ,Ĺźe jeĹli nawet jest tak jak mĂłwisz ("Ja w domu nie siedze tylko w domu dzieci jeszcze nie mamy i w najblizszym czasie nie planujemy, a moj maz zajmuje sie domem na rowni ze mna. Nie ma co generalizowac...") to udaĹo ci siÄ wyrozumiaĹego chopa dorwaÄ czyĹź nie? A moĹźe ten caĹy 'pan i wĹadca' to tylko bĹÄdny stereotyp araba... PogubiĹam siÄ juĹź... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:50 Temat postu: |
|
|
Coz mysle ze w kazym zakatku swiata mozna trafic na "pana i wladce" albo na porzadnego faceta. Zeby znalezc porzadnego trzeba tylko lepiej szukac i nie kierowac sie stereotypami.
A czasem mozna sie zdziwic, np: ostatnio sie dowiedzilam ze w Brazylii kobieta potrzebuje zgodny meza by zrobic prawo jazdy, a prosze w takiej "szowinistycznej arabskiej" Tunezji nie potrzebuje niczyjej zgody o ile jest pelnoletnia, itd, itp... mozna by mnozyc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:51 Temat postu: |
|
|
| No,ale wiesz maiysa... Tu nie do koĹca chodzi o charakter... Raczej o kulture czy przyzwyczjenia.Kultura arabska jest zupeĹnie inna niĹź ta nasza europejska i z tego co wiem to w ich kulturze kobieta stoi na niĹźszym stopniu niĹź mezczyzna. Ma mniej praw. TakĹźe wydaje mi siÄ,Ĺźe zwiÄ
zek Tunezyjczyka z Polka kosztowaĹ by wiele wyrzeczeĹ z jednej lub z drugiej strony... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:51 Temat postu: |
|
|
Wiesz ja nie widze specjalnie wielkich roznic, moze to kwestia tego ze moj maz nie jest zbyt religijny.
Moze napiszesz mi konkretnie w czym kobieta ma mniej praw w Tunezji niz mezczyzna (bo ja znam tylko 2 takie, nie za bardzo wiem ktore Ty masz na mysli) ktore to prawo mnie nie dotyczy bo nie mieszkamy w Tunezji, tylko w Polsce.
Chodzi mi o prawo panstwowe bo traktrowanie tzw "kulturowe" zalezy od kraju, regionu, rodziny czy indywidulanego czĹowieka itd. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:52 Temat postu: |
|
|
Witajcie:)
Maiysa, super ze Ci sie udaĹo w Twoim zwiazku. MyĹlÄ, Ĺźe skoro mieszkasz w Posce faktycznie nie odczuwasz specjalnych rĂłznic. CzytaĹam jednak np. Ĺźe Tunezyjczyk jak najbardziej moze oĹźenic siÄ z PolkÄ
(czytaj z osobÄ
innej monoteistycznej wiary), jednak dzieci ktĂłre sie im urodza powiny byÄ wychowane w wierze mÄĹźa. Ponadto Polka ktĂła zdecyduje sie mieszkac w Tunezji wraz ze swoim mÄzem-Tunezyjczykiem musi mieÄ jego zgodÄ np. na wyjazd z dzieckiem za granicÄ...Faktycznie prawo Tunezyjskie daje kobietom o wiele wiÄcej swobody niĹź w innych krajach arabskich, jednak...kobieta jest nadal "tylko" kobieta. Owszem moĹźe pracowaÄ, studiowaÄ itp, ale decydujÄ
cy gĹos w domu ma mÄĹźczyzna. Na nim leĹźy obowiÄ
zek zapewnienie bytu rodzinie. Stad wiele Tunezyjek patrzy na zasĂłb portfela przyszĹego mÄza. StÄ
d czÄste opienie Ĺźe Tunezyjki patrzÄ
tylko na pienÄ
dze. ZetknÄĹam sie z tymi opiniami bezpoĹrednio - mysle ze tez dlatego Tunezyjczyczy chcÄ wiazac sie z Europejkami..Ci biedniejsi, szukajacy pracy nie maja po prostu szans wĹrĂłd tamtaejszych dziewczyn...Wniosek- tradycja jest jednak caly czas tradycjÄ
bez wzgladu na to jak liberalne jest prawo. Mysle jedank Ĺźe faktycznie poza TunezjÄ
taki zwiÄ
zek ma wiÄksze szanse w tym sensie Ĺźe jest bardziej europejski. Pamietajcie jadnka ze maĹezĹtwo zawarte poza TunezjÄ
nie jest podobno prawomocne w Tunezji!! tak czytaĹam... Maiysa, myĹlÄ ze masz tez racjÄ w tym Ĺźe faktycznie sporo zaleĹźy od czĹowieka, od tego jak byĹ wychowany, z jakiego Ĺrodowiska pochodzi itp czyli tak jak zwykle. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:52 Temat postu: |
|
|
[quote="Lutka"]Witajcie:)
Maiysa, super ze Ci sie udaĹo w Twoim zwiazku. MyĹlÄ, Ĺźe skoro mieszkasz w Posce faktycznie nie odczuwasz specjalnych rĂłznic. CzytaĹam jednak np. Ĺźe Tunezyjczyk jak najbardziej moze oĹźenic siÄ z PolkÄ
(czytaj z osobÄ
innej monoteistycznej wiary), jednak dzieci ktĂłre sie im urodza powiny byÄ wychowane w wierze mÄĹźa. [/quote]
Tunezyjczyk moze sie ozenic nawet z niewierzaca lub buddystka, na slubie cywilnym nie zada sie zadnego potwierdzenai przynaleznosci do jakiejkolwiek religii.
To w jakiej wierze powinny byc wychowane dzieci to kwestia dogadania sie partnerow, nasze przyszle dzieci beda ochrzczone na co zgodzil sie moj maz i poznaja obie religie po czym zdecyduja do ktorej chca przynalezec.
Calkiem niezle takie cos dziala, mialam okazje zetknac sie z doroslymi juz dziecmi z takich zwiazkow wychowanymi w ten sposob.
[quote="Lutka"]Ponadto Polka ktĂła zdecyduje sie mieszkac w Tunezji wraz ze swoim mÄzem-Tunezyjczykiem musi mieÄ jego zgodÄ np. na wyjazd z dzieckiem za granicÄ...[/quote]
Owszem zdaje sie ze jezeli nie jest obywatelka Tunejzi to musi meic zgode ale nei jestem pewna mozliwe z nie musi albo nikt tego nie sprawdza, musze sie popytac znajomych ktorych matki mieszkaja z mezami w Tunezji, jak to bylo jak odwiedzli dziadkow.
Co do Tunezyjki to napewno nei potzrebuje ona zgody meza na wyjazd za granice z dzieckiem bo moja szwagierka byla juz z curka we Francji i niepotzrebowla zadnego pozwolenia meza.
[quote="Lutka"]Faktycznie prawo Tunezyjskie daje kobietom o wiele wiÄcej swobody niĹź w innych krajach arabskich, jednak...kobieta jest nadal "tylko" kobieta. Owszem moĹźe pracowaÄ, studiowaÄ itp, ale decydujÄ
cy gĹos w domu ma mÄĹźczyzna. Na nim leĹźy obowiÄ
zek zapewnienie bytu rodzinie. Stad wiele Tunezyjek patrzy na zasĂłb portfela przyszĹego mÄza.[/quote]
Z tym zapewnieniem bytu rodzinie to tez nie dokonca tak.
Podczas slubu wybiera sie opcje czy majatek jest wspolny i wspolnie sklada sie na utzrymanie rodziny, czy tez majatek jest podzielny i na mezu ciazy utrzymanie rodziny a pieniadze zarobione przez kobiete sa tylko jej i nie musi sie dokladac.
[quote="Lutka"]StÄ
d czÄste opienie Ĺźe Tunezyjki patrzÄ
tylko na pienÄ
dze. ZetknÄĹam sie z tymi opiniami bezpoĹrednio - mysle ze tez dlatego Tunezyjczyczy chcÄ wiazac sie z Europejkami..Ci biedniejsi, szukajacy pracy nie maja po prostu szans wĹrĂłd tamtaejszych dziewczyn...Wniosek- tradycja jest jednak caly czas tradycjÄ
bez wzgladu na to jak liberalne jest prawo. Mysle jedank Ĺźe faktycznie poza TunezjÄ
taki zwiÄ
zek ma wiÄksze szanse w tym sensie Ĺźe jest bardziej europejski. Pamietajcie jadnka ze maĹezĹtwo zawarte poza TunezjÄ
nie jest podobno prawomocne w Tunezji!! tak czytaĹam... [/quote]
Jak najbardziej jest prawomocne w Tunejzi pod waunkiem ze je tam zarejestrujesz (lub w ambasadzie Tunezji w Polsce) tak samo w druga strone, malzenstwo zawarte w Tunejzi nalezy zarejestrowac w Polsce.
[quote="Lutka"]Maiysa, myĹlÄ ze masz tez racjÄ w tym Ĺźe faktycznie sporo zaleĹźy od czĹowieka, od tego jak byĹ wychowany, z jakiego Ĺrodowiska pochodzi itp czyli tak jak zwykle.[/quote]
Jak najbardziej, wszedzie tak jest nie ogranicza sie to tylko do Tunezji.
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-11-01, 17:53[/i] ][/size]
JeĹźeli chodzi o wyjazd matki cudzoziemnki z dziecmi z Tunezji bez zgody ojca to juz sie wyjasnilo.
[b]Wedlug artykulu 23 Kodeksu Tunezyjskiego Stanu Cywilnego matka moĹźe razem z niepeĹnoletnimi dzieÄmi wyjechaÄ z Tunezji bez zgody ojca (dotyczy to rowniez cudzoziemki).[/b] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:54 Temat postu: |
|
|
To opracowanie ma sporo bĹedĂłw niestety, ale kilka rzeczy sie zgadza.
Zreszta prawo Tuneyzjskie jest pokrecone i czesto samo sobie zaprzecza co rowniez widac w tym opracowaniu (mozna znalezc 3 inne opisy tego samego problemu zupelnie sobie zaprzeczajace), byc moze rzeczywiscie zalezy to od celnika, ale jak juz pisalam szwagierka nie miala problemow z wyjazdem do Francji z dzieckiem, choc pewnie moze sie zdazyc jakis upierd, jak wszedzie ktory sie czepi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:56 Temat postu: |
|
|
Maiysa, dziÄki za wyjaĹnienia. Ja czytaĹam dokĹadnie to samo opracowanie co Renata, ale myĹlÄ Ĺźe Ty jesteĹ bardziej wiarygodnym ĹşrĂłdĹem. W koĹcu znasz wszystko z autopsji;)
MĂłj znajomy z Tunezji napisaĹ mi w mailu Ĺźe jego religia jest oparta na szacunku do drugiego czĹowieka i tolerancji. Czyli - szacunek dla wiarÄ drugiej osoby - nie muzuĹmanina. Bardzo podobaĹ mi sie pomysĹ ochrzczenia dzieci i pozostawienia im potem wolnego wyboru. MyĹlÄ Ĺźe masz w tej kwestii racjÄ.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:56 Temat postu: |
|
|
| Hmm,a czy twĂłj mÄ
Ĺź miaĹ jakieĹ zastrzeĹźenia co do wyjazdu z Tunezji do Polski i pozostaniu tu na staĹe? To chyba oznaczaĹo dla niego caĹkowitÄ
zmiane przyzwyczajeĹ itd. A czy jako muzuĹmanin nie ma tu problemĂłw z wyznawaniem swojej wiary. Bo polacy do najbardziej tolerancyjnych raczej nie naleĹźÄ
... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:57 Temat postu: |
|
|
LoQ, mowisz ze stoi w wielu aspektach nizej, ze jest zupelnie rozna ich kultura od naszej, ja zapraszam do dyskusji Moze skonczymy z generalizowaniem a wszytskim na dobre wyjdzie troceh sie podszkolic z wiedzy o swiecie Nie mowie ze nie masz racji, ale nie generalizujmy, bo rowniez nie jestes nieomylna w swoim osadzie.
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-11-01, 17:57[/i] ][/size]
[b] Lutka [/b]
"Tunezyjczyk jak najbardziej moze oĹźenic siÄ z PolkÄ
(czytaj z osobÄ
innej monoteistycznej wiary), jednak dzieci ktĂłre sie im urodza powiny byÄ wychowane w wierze mÄĹźa. "
Muzulmanin, to generalnie do wszytskich sie odnosi. Za to w Chrzescijanstwie wychowanie dzieci w wierze deklaruje sie dopiero w chwili slubu koĹcielnego.
" Ponadto Polka ktĂła zdecyduje sie mieszkac w Tunezji wraz ze swoim mÄzem-Tunezyjczykiem musi mieÄ jego zgodÄ np. na wyjazd z dzieckiem za granicÄ" nie jest to prawda. Nie w Tunezji. Tunezja to taki dziwney kraj gdzie nawet po rozwodzie to wpierw kobieta ma prawo do dzieci, pozniej dopiero maz i ew twoja a i jego rodzina.
"jednak...kobieta jest nadal "tylko" kobieta. " wyjasnisz co przez to rozumiesz? Bo facet jest nadal tylko facetem wiec o co biega ? a rodzina nadal rodzina
"ale decydujÄ
cy gĹos w domu ma mÄĹźczyzna" gdzie jak gdzie, ale w domu ze wzgledu i na kulkure i na religie w domu najwazniejszy glos ma matka czyli kobieta
"maĹezĹtwo zawarte poza TunezjÄ
nie jest podobno prawomocne w Tunezji!!" tak samo w tunezji nie jest wazne w Polsce, do momentu zarejestrowania w urzedzie
Zwiazek w europie jest (moze byc) bardziej europejski i odwrotnie ... dlatego to para razem decyduje gdzie chce mieszkac, czesto jest to kraj 3 dla obojga.. Kazfy kraj jest inny, ma inne zasady, kazdy czlowiek jest inny i ma inne przyzwyczajenia ktorych nie lubie zmieniac, lub nie chce. Wiec znow masz racje, ale mowienie tylko o jednej stronie (ze w Polsce jest lepiej bo nie tam i ldatego pary tu maja szczescie) jest nieuczciwe.
Z reszta sie zgadzam.
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-11-01, 17:58[/i] ][/size]
LoQ, problemu z wyznawaniem wiary chyba nie ma, mamy wielu muzuĹmanĂłw i wyznawcĂłw innych religii w PL, problem to raczej odmiennosc np. kolor skĂłry |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:58 Temat postu: |
|
|
[quote="LoQ"]Hmm,a czy twĂłj mÄ
Ĺź miaĹ jakieĹ zastrzeĹźenia co do wyjazdu z Tunezji do Polski i pozostaniu tu na staĹe? To chyba oznaczaĹo dla niego caĹkowitÄ
zmiane przyzwyczajeĹ itd. A czy jako muzuĹmanin nie ma tu problemĂłw z wyznawaniem swojej wiary. Bo polacy do najbardziej tolerancyjnych raczej nie naleĹźÄ
...[/quote]
Nie mial zastrzezen chociaz nie przesadzamy ze zostaniemy tutaj na stale, wszystko jest mozliwe.
Przyzwyczajen raczej w wiekszosci nie zmienil, najbardziej brakuje mu chyba Tunezyjskiej kuchni i bliskosci morza (nie wspominam o rodzinie i przyjaciolach) no i tej latwosci w zalatwianiu spraw jaka jest w Tunezji (min brak znajomosci), u nas denerwuja go glupie przepisy, ostatnio nie mogl uwierzyc ze u nas na paszport czeka sie 5 tygodni a u nich dostajesz praktycznie od reki. No i wkurza go ze tutaj nie moze znalezc porzadnej pracy, a w Tunezji nie mialby z tym problemu.
Nie ma problemow z wyznawaniem wiary bo jest niepraktykujacy, chociaz bylismy ostatnio w meczecie (a wlasciewie pod meczetem, na dniach muzulmanskich) ja jakos niepalilam sie do wejscia do srodka, ale za to maz z kolega odwiedzili przylegly kosciol w ramach ekumenizmu .
Sasiedzi uwielbiaja mojego meza (szczegolnie dzieciaki i ekspedientki w pobliskim sklepie ) a nieznajomi na ulicy cale szczescie w wiekszosci nie biora go za araba.
Ale jego koledzy wygladajacy bardziej arabsko owszem mieli juz pare razy problemy z tego powodu.
Ostatnio zmieniony przez maisa dnia 2006-11-01, 17:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 17:59 Temat postu: |
|
|
weasel
"jednak...kobieta jest nadal "tylko" kobieta. " wyjasnisz co przez to rozumiesz? Bo facet jest nadal tylko facetem wiec o co biega ? a rodzina nadal rodzina
Moja wiedza na temat zwiÄ
zkĂłw pomiÄdzy muzuĹmaninem a chrzeĹcijankÄ
jest na razie bardzo pobieĹźna. Nie wgĹÄbiaĹam sie w temat, to o czym pisaĹam podparaĹam jednym dosĹownie ĹşrĂłdĹem z netu. Co do Twojego pytania - chodziĹo mi o generalne podejĹcie do kobiety w Ĺwiecie arabskim. Kobieta w tych krajach faktycznie ma o wiele mniejsze prawa niĹź mÄĹźczyzna. MyĹlÄ Ĺźe kaĹźdy jest tego Ĺwiadomy. Oczywiscie nie oceniam czy to jest dobre czy zĹe. Z punktu widzenia Europejczyka moĹźna powiedzieÄ Ĺźe zĹe - bo przecieĹź niedemokratyczne myĹlÄ jednak ze nie do koĹca rozumiemy prawo i religiÄ krajĂłw muzuĹmaĹskich. JesteĹmy wychowani w innych warunkach - spoĹecznych, politycznych, religijnych itd. Dlatego nie oceniam. Co do Tunezji - wiem Ĺźe jest to kraj bardzo liberalny i bliĹźej mu do mentalnoĹci europejskiej niĹź arabskiej. ChodziĹo mi o to, Ĺźe zawsze "coĹ" pozostaje. To coĹ to pewna tradycja, poczucie toĹźsamoĹci religijnej itp...To jest jednak tylko moja opinia, a wĹaĹciwie intuicja Nie znam zbyt wielu TunezyjczykĂłw, przebywaĹam z nimi zbyt krĂłtko.
pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:00 Temat postu: |
|
|
Lutka, nie odbieraj moich sĹow jako atak i kieruje je do wszytskich dziewczyn (i panow) ktorzy pragna poznac ta kulture i religie i moze kogos z tamtad lepiej..wystrzegajcie sie ogolnikow i stereotypow, unikajcie we wlasnych slowach (bo latwo dac sie zlapac w pulapke wlasnych mysli i domyslow) i takze nie chloncie ich od innych a dociekajcie o co wlasciwie chodzi. Ja podejrzewam co slyszalas i czemu napisalas slowa "kobieta jest nadal tylko kobieta" i zachecam do zglebienia tego tematu Czy tu na forum, czy w necie, ksiazkach, wsrod ludzio, ale w zrodlach ktore sa chodz troche swiadome tego co mowia, bo wielkik blad tez wiele osob robi pytajac wszedzie i sciagajac na siebie tylko niepotrzebna uwage i obelgi, sciemnianie i dostarcza tylko rozrywki wielbiciela dokuczania innym i ciemnoty, a niestety takichb ogrom w necie.
Rzeczywiscie pozycja kobiety jest ciut inna, ale nie az tak niezrozumiala i straszna jak nam sie stara wmowic, poza tym ludzie powtarzaja ze to znaczaco inna religia od cherzescjinastwa, nic bardziej mylnego, jest ogrom czynnikow wspolnych ktore w chrzescijanstwie tez wystepukja ale nikt juz o nich nie pamieta lub nie chce pamietac, jak chociazby banal z chusta na glowie...
I kolejny ogolnik "Kobieta w tych krajach faktycznie ma o wiele mniejsze prawa niĹź mÄĹźczyzna" jakich krajach? Wszytskiech Arabskich ?
No dobra, kraje arabsakie i Europa...czyli chcesz powiedziec ze my mamy cos wspolnego z Hiszpanami? A moze Wlochami zwlaszcza z Sycylii Anglika tez niedaleko do nas z kultura i zachowaniem... podobnie naqwet z wygladem i praca...a przepisy, mysle ze mamy "w tych krajach" takie same prawa i obowiazki w pracy i rodzinie Odpowiem, NIE. Szcegolnie na Sycylii do ktĂłrej polecam sie wybrac, bo w zadnym kraju arabskim z tego co wiem nie poczujesz sie tak Zle i bezwartosciowa w stosunku do slowa faceta i jego rodziny, jak tam. A niby Europa? A Turcy? To tez Europa, tak, tak, Ci Turcy od Rutkowskiego Ci Nie arabowie. To wiec w jakich krajach? Muzulmanskich ? Czyli dla Ciebie Tunezja i Arabia Saudyjka , Algeria, Egipt ... to to samo? A Libia, a Syria a... co wspolnego maja z tytulowa Tunezja? Bo to chyba forum o Tunezji
Ach, na prawde, na spokojnie i unikat ogolnikow
"MyĹlÄ Ĺźe kaĹźdy jest tego Ĺwiadomy" wlasnie, dobrze byc swiadomym Ale prawdy, jesli chodzi o prawo to akurat co jak co ale to latwo sprawdzic, mozna poczytac troche zrodel, mozna zapytac znawcow, mozna do ambasady zadzonic (polecam zrodla amerykanskie, o dziwo najlepsze jakie dotad widzialm, najdokladniejsze).
Dobrze jesli tylko jest oczywiste to ze nie jest tam jak w Polsce Dobrze jak sie jest swiadomym ze w kazdym kraju jest inaczej. W Afrycie inaczej, Azji, Ameryce tez niz w Europie.., tylko ze akurat Tunezja przestrzega miedzynarodowych norm Europejskich ich prawo jest do nich przystosowywane. Ponadto Ciebie jako europejke inne prawa obowiazuja niz Tunezyjke, czasem lepsze chwilami nie koniecznie (prawo do wlasnosci nieruchomosci, czy gruntow). Warto poczytac wiecej
Zapraszam jak wyzej moderator_salam na Forum Salam i dzial Tunezja oraz Formalnosci
"Z punktu widzenia Europejczyka moĹźna powiedzieÄ Ĺźe zĹe - bo przecieĹź niedemokratyczne;) myĹlÄ jednak ze nie do koĹca rozumiemy prawo i religiÄ krajĂłw muzuĹmaĹskich" niekoniecznie, wiele osob emigruje do tamtych krajow nie tylko Polek, ale i Polakow (przyklad zdjecia z Libanu), kazdemu co innego odpowiada a co innego bardzo i coraz bardziej rpzeszkadza w Europie, w Polsce i tak na tym gruncie (spolecznym) jest jeszcze w miare dobrze, chodz jakos w Tunezji nikt nie slyszal o dzieciach w beczkach czy tym ze 8-latek zabija cala swoja rodzine, bo "bezstresowe wychowanie" czy "mial trudne dziecinstwo" to jakies extrema! Dla mnie rowiez Chodz sama jeszcze nie chce z tad wyjezdzac, ale boje sie !! Ja sie diabelnie i realnie boje o to ze inny dzieciak wsadzi mojemu miedzy zebra noz bo bedzie mial w raczce 2 zl ... Z reszta popatrzmy co robia Kaczuszki... jak tak dalej pojdzie z ustawami dotykajacymi kobiety itp to niebawem bedziemy tu mieli taka Alegerie Dopiero bedzie jazda
Masz slusznosc w tym ze nie rozumiemy, ciezko zrozumiec, inaczej nas wychowano..a moze nie tak zupelnie inaczej? Jestem zdania, ze to wlasnie takie uogolnianie zamazuje obraz rzeczywistosci ktora na prawde nie jest taka ciezka do zrozumienia nie tylko umyslem ale i pelnego uczuciem
"ChodziĹo mi o to, Ĺźe zawsze "coĹ" pozostaje. To coĹ to pewna tradycja, poczucie toĹźsamoĹci religijnej itp.." tu slusznie prawisz I nie nalezy o tym zapominac jak o tym ze sie wszyscy roznimy To pierwszy krok do poznania, a nie popelniania jednego z podstawowych bledow jak niektorzy ze ufaja iz "taka europejska{ to jak w domu niestety tak nie jest Kazdy ma swoja odziellnosc kulturowa, polityczna, ... bez tego po co by nam byly granice ?
Pozdrawiam na prawde serdecznie
Weasel |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:01 Temat postu: |
|
|
Weasel
po pierwsze absolutnie nie odbieram Twoich sĹĂłw jak ataku na mojÄ
wypowiedĹş!! Tak jak wspomniaĹam mam na ten temat baardzo znikomÄ
wiedzÄ, opartÄ
jedynie na moim malutkim tunezyjskim doĹwiadczeniu, szczÄ
tkowych informacjach z netu, czy wypowiedziach znajomych. MyĹle Ĺźe Twoja wiedza jest o wiele wiÄksza i Ĺźeby byÄ dla Ciebie partnerem w dyskusji musiaĹbym sporo poczytaÄ na ten temat Masz racjÄ Ĺźe to chyba nie jest miejsce na takie ĹwiatopoglÄ
dowe dyskusje. Na koniec powiem tylko Ĺźe nie chodziĹo mi o róşnice miÄdzy krajami "arabskimi" tylko o przede wszystkim religie (czytaj kraje arabskie = muzuĹmanie, Europa = chrzeĹcijaĹstwo) i róşnice z tego wynikajÄ
ce. OczywiĹcie chodzi mi o religiÄ nie znieksztaĹconÄ
! a wiÄc - kobieta w Ĺwiecie cherzeĹcijaĹskim, kobieta w Ĺwiecie muzuĹmaĹskim. Tylko o to. Nie wnikam w kwestie tego co porobiĹo siÄ z religiÄ
w naszym Ĺwiecie, bo tak naprawde ilu jest tz. prawdziwych chrzeĹcijan??
A tak w ogĂłle to jestem na tym forum bo...Tunezja byĹa i jest dla mnie totalnÄ
egzotykÄ
, czymĹ baardzo rĂłznym od tego co mam na codzieĹ....i dlatego moĹźe tak fascynujÄ
cym
pozdrawiam baaardzo serdecznie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|