Forum Tunezja-Wszystko o Tunezji Strona Główna Tunezja-Wszystko o Tunezji
Forum strony www.tunezja.gromader.org

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

czy oni potrafia kochac?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Tunezja-Wszystko o Tunezji Strona Główna -> Mężczyźni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
weasel_82

PostWysłany: 2006-11-01, 18:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Oczywiście chodzi mi o religię nie zniekształconą! a więc - kobieta w świecie cherześcijańskim, kobieta w świecie muzułmańskim"
W Chrzescijazmie to Ewa jest winna wygnaniu z raju, w Islamie oboje na rĂłwni
To była pierwsza rzecz, która skłoniła mnie do czytania więcej na temat, jak to więc jest własciwie z tą kobieta w islamie I to co znalazlam w kilku askepkatch nie pasuje do mnie.. ale tylko kilku, a wiele pozostalych pozwolilo mi sie otworzyc na nowe horyzonty i wiele rzeczy stalo sie dla mnie tak jasnych jak slonce, nawet w moim codziennym zyciouu w PL miedzy glownie chrzescijanami

Tunezja nie jest az tak rozna od Polski ...ale moze nie po9winnam odbierac Ci tej przyjemnosci W kazdym razie blizej nam do tamtejszych Panow niz Polaka do nas
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Lutka

PostWysłany: 2006-11-01, 18:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupełnie nowy temat. Zetknęłam sie w Tunezji z młodymi osobami, świetnie wykształconymi, znającymi kilka języków osób. A jednocześnie są oni bardzo biedni, często poszukujący pracy, albo pracujących za marne grosze! Jak to jest?? czy faktycznie są tam aż takie problemy ze znalezieniem pracy? Czy faktycznie młodzi ludzie są tam...bez perspektyw?? - to ich własne słowa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maisa

PostWysłany: 2006-11-01, 18:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakby zobaczyli perspektywy w Polsce to okazalo by sie ze ich wcale nie sa takie zle. Moj maz przekonal sie o tym na wlasnej skorze.

To podobnie jak u nas sporo osob uwaza USA za eldorado i kraj ktory da im super perspektywy tak samo mysle czesc Tunezyjczykow mysli o Europie.
Chociaz Ci nie wyksztalceni raczej nie maja przed soba wielkich perspektyw rzeczywiscie.

Jakbys sie dowiedzila ile w Tunezji zarabiaja nauczyciele w porownaniu do Polski to bys spadla z krzesla, chyba wiekszosc nauczycieli chciala by sie tam przeniesc natychmiast.
Powrót do góry
weasel_82

PostWysłany: 2006-11-01, 18:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz, mnie osobiscie sie wydaje ze na tyle co ich poznalam, sa robotni jak potrzebuja na prawde, a jak nie to lenie z nich wychodza jak z kazdego faceta na swiecie (generalizujac ) tylko ze tam warunki im na to pozwalaja, na taki styl zycia. To niesamowite kiedyjedziesz tam w zime lub prosto rpzed sezonem kiedy bieda az piszczy a jednak ludzie nadal maja domy, w lodowkach papu i potrafia isc sie pobawiac czy podrozowac. Jakos sie tam zyje... bo ludzie sobie pomagaja, bo moze poziom zycia przystosowany do mozliwosci, bo moze jwracajac do poczatku, jak chca to moga
moim zdaniem nie jest az tak zle, za to wielu sie myli myslac i mowiac ze w Polsce bedzie im latwiej, gdzie jak gdzie ale w Polsce latwiej bez znajpmosci nie bedzie latwiej ani ciekawiej ani ani ..w ogole kicha Z reszta same wiecie..

A jesli chodzi o jezyki, zazdroszcze Maja niesamowity talent a glownie Ci co chowaja sie wsrod turystoiw i przebywaja wsrod nich i pracuja czasem.. samo naturalnie to przychodzi, w szkolach zazwyczaj jest obowiazkowy Francuski i dodatkowo od korejs klasy kolejny jezyk wszelaki i egzotyczny (jakto mowia) np. japonski, czeski, czy polski hehe, czasem zabawnie poptrzec na siebie jako na egzotyke

ps. sama myslalam o pracy sezonowej jako nauczycielka polskiego lub ang wiem o czym maisa mowi Tak sie docenia te zawody ktorych u nas sie spycha na margines
Powrót do góry
Lutka

PostWysłany: 2006-11-01, 18:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak, tak...to są poligloci- francuski, angielski, włoski.....szok, szok...
Czyli jednym słowem wcale nie ma tam takiej biedy i marnego życia..
a oni tak bardzo chca wyjechać...macie rację - nie wiedzą chyba zbyt wiele o europejskich realiach....
Powrót do góry
weasel_82

PostWysłany: 2006-11-01, 18:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak, a nas ciagnie do Anglii a ponoc tam juz wcale nie jest tak fajno..a czy my w to wierzymy? Ja nie:P no bo jak, dskoro moi znajomi mowia.... Pytanie tylko n ile taka osoba na emigracji koloryzuje swoje doznania

LoQ, zawstydzacie mnie
Ja na prade nie jestem wszech wiedząca, po prostu te godziny przez lata spedzone glownie na tym heheh, chyba z maisa szalone jestesmy Ale nie ma o jak hobby B w sumie takie dochodzenie, dyskutowanie, rozmawiane, czytanie, wyszukiwanie wiadomosci a juz najszczegolniej rozmowy z przedstawicielami urodzonych tunezyjczykow/rabow/muzulmanow/ludzi z tych krajow to ach Super to wszytsko dziala na rozwoj wiedzy i wlasnej swiadomosci
A teraz moe sie wymadrzac
Przeraszam jesli czasem za ostro, czasem mam takie dziwniejsze humorki ... a juz po tych xxx dyskusjach z agresowarmi to ma się zboczenie

Oczywiscie pytajcie, mowcie co myslicie bo tak najwiecej mozna sie dowiedziec I wzajemnie sie uczymy wciaz

Jesli chodzi o prace w Tunezji, to w seonie w dziedzinach zwiazanych z turystyka nie ma problemu i z tego c sie orientuje generalnie w ciagu calego roku jak sie ma wyksztalcenie i zdolnosci + oczywiscie jeden z jezykow (niemiecki, francuski mniej angielski -mniej popularny tam) to nie ma problemu ze znalezieniem pracy Oczywiscie placa jest jak na tamtejsze warunki super, ale nie jak na nasze PL. Chodz jak w Pl nie ma pracy to tamta i tak bedzie lepsza Tam zycie jest tansze jesli chodzi o dom, samochod,.. zywnosc tyle kosztuje co w Pl, no i sa egzotyczne dla nas luksusy ktore tam sa tanie jak barszcz w porownaniu z tym co musielibysmy tu zaplacic, wiec czujemy sie szczesliwsi pod tym wzgledem Jednak brakuje wielu rzeczy..tych wszech obecnych wypenionych po brzegi supermarketow, jest ich w porownaniu z PL bardzo malo, codz te same glownie frncuskie co i u nas. No i sprzed elektroniczy tam drogi (takie dvd czy kino domowe ktore mozna u nas juz za 300 zl kupic )

LoQ to Ty rzeczywiscie mloda Nie powiedzialabym. Ach, to super z jezykami masz Mysle ze z znalezieniem pracy nie powinnas miec wiekszych oblemow, jednak czy w Tunezji dobrze... moze lepiej taka Hszpania (chodz to twoej plany jezykowe jeszcze nie obejmuja ) i tam sciagac ew ukochanych, lub szukac i ukladac sobie zycie ...
Jaka prace mozesz znalezc w Tunezji... no to zalezy co jeszcze poza jezykami umiesz Nauczyciela jezyka na pewno
Powrót do góry
LoQ

PostWysłany: 2006-11-01, 18:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Matko jedyna! Dziewczyny! Nie było mnie nie całe 24h a taka ciekawa dyskusja mnie ominęła! No,ale faktycznie jak Lutka już powiedziała,żeby weasel wchodzić z tobą w dyskusje trzeba by się jeszcze sporo podszkolić! Twoja wiedza jest imponująca i chwała Ci za to,że tak cierpliwie nam to wszystko wykładasz. Sporo można się od ciebie nauczyć. Respekt Ja raczej ze swoim zdaniem tu nie wchodzę bo faktycznie porównywalnie to moja wiedza jest znikoma,ale wykładam tu moje wątpliwości i widze,że słusznie bo uzyskuje odpowiedź jak narazie na wszystkie:D Hmm, co do Anglii akurat to wiem,że prace można znależć gdyż iż znajoma po architekturze bezrobotna w Polsce odrazu tam dostała mnustwo ofert. Sęk w tym,ze my stawiamy na język. Często decydując się na pracę zagraniczną obieramy kierune typu filologia danego języka lub coś w tym stylu a im nie o to chodzi. A jak już ktoś wyżej wspomniał jak jest z pracą na wakacje w Tunezjii? Czy znając język arabski(podstawy), angielski, niemiecki, francuzki można znaleźć coś ciekawego. Obecnie jestem osobą baaardzo mloda i coś mi sie wydaje,że najmłodszą z forumowiczek. zaczełam się uczyć własnie arabskiego, niemiecki i angielski mam już w miarę opanowane,a przede mną gorący fhrancuzki którego mam zamiar zaczać się uczyć w liceum. Na jaką prace okresową moge liczyć po ukończeniu lat 18??
Powrót do góry
maisa

Super ja szukam stalej pracy w Polsce w pewnej dziedzinie i jak narazie dostaje tylko chaltury, jakies zleconka itd. A moj maz juz mi prawie zalatwil stala prace w Tunezji w tym kierunku ktory mam na mysli (a ja sie tutaj mecze z portfolio itd).
Moze sie powinnam powaznie zastanowic nad wyjazdem, chociaz pewne sprawy rodzinne trzymaja mnie w Polsce dosc mocno.
Powrót do góry
LoQ

ok, co do wypowiedzi weasel_82 na temat pracy (przeniesione przez admina do 'ISLAM') to słyszałam,że nauczyciel tam ma 2 razy śrenia krajowa Tunezji. Prawda to? Hmm,ale ja chyba raczej wolałabym coś w stylu 'robota na wakacje'. Trochę grosza zawsze wpadnie a wakacje super:) Hmm,a co do innych zainteresowań... Może wiesz jak tam stoi sztuka piekna? Głównie patrzac na architekure i inne związane z plastyką. To moja druga pasje stojąca jak narazie na równi z arabistyką... Jakie są tam perspektywy na ten zawód?
Powrót do góry
weasel_82

PostWysłany: 2006-11-01, 18:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm, z arabistyka ? hehe, nie wiem chyba nie trzeba im arabista Maja swoch z perfect arabskim A sztuki piekne, nie wiem w ogole ..
Powrót do góry
LoQ

Trochę inaczej mnie zrozumialaś,bo nie chodziło mi o zajecie się arabistyką w Tunezji bo to by była głupota:) Tylko tak sobie nabąknęłam... Heh, no zobaczymy... jeszcze mam na szczęście sporo czasu na takie decyzje:) ale doszłam do wniosku,że albo ja mam ciężki przypadek jakiś ,albo ci tunezyjczycy to strasznie się obrażają! W tym tygodniu już po raz enty swierdził,że jest na mnie zły bo się za mało odzywam (O ZGROZO!)... 'Wasi' też tacy są??
Powrót do góry
maisa

Hehe moze rzeczywiscie malo sie odzywasz jak na ich warunki.
Maz jak wyjechal tydzien temu to dzwoni 2 razy dziennie do tego pare smsow i sygnaly co godzine prawie
Powrót do góry
Lutka

PostWysłany: 2006-11-01, 18:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

coś w tym faktycznie jest, bo mój znajomy ostatnio pisze smsa codziennie, puszcza kilka "głuchaczy" no i maile - też co 2, 3 dni....
Powrót do góry
LoQ

u mnie z smsami to problem bo coś nie chcą dochodzić Bóg jeden wie czemu... Ale mail i msn cały czas w ruchu! Tak jak mówisz Lutka,że u Ciebie co 2,3 dni a u mnie codziennie... Ale ja nie rozumiem... Wie dobrze,że już nigdy się nie zobaczymy a jednak chce utrzymywać kontakt i jest wielce obrażony gdy ja się parę dni opóźniam z odpisaniem Ale w sumie to miłe jest,bo przynajmniej wiem,że o mnie pamięta i nie potraktował tego co się wydazyło 'ot tak'...
Powrót do góry
Lutka

myślę, że oni po prostu tacy są...a może w Twoim przypadku on ma cały czas nadzieję, że może jednak kiedyś jeszcze się spotkacie
Powrót do góry
ania8810

PostWysłany: 2006-11-01, 18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witamy na forum opowiedz cos wiecej o sobie
Powrót do góry
ania8810

PostWysłany: 2006-11-01, 18:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak tego napewno tutaj nie znajdziemy,opowiedz cos wiecej o sobie
Powrót do góry
weasel_82

PostWysłany: 2006-11-01, 18:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

em, ja nie rozumiem, nigdzie nie napisałaś dzie to było A ja jestem ciekawa
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Tunezja-Wszystko o Tunezji Strona Główna -> Mężczyźni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

Skocz do: