|
Tunezja-Wszystko o Tunezji Forum strony www.tunezja.gromader.org
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:02 Temat postu: |
|
|
"OczywiĹcie chodzi mi o religiÄ nie znieksztaĹconÄ
! a wiÄc - kobieta w Ĺwiecie cherzeĹcijaĹskim, kobieta w Ĺwiecie muzuĹmaĹskim"
W Chrzescijazmie to Ewa jest winna wygnaniu z raju, w Islamie oboje na rĂłwni
To byĹa pierwsza rzecz, ktĂłra skĹoniĹa mnie do czytania wiÄcej na temat, jak to wiÄc jest wĹasciwie z tÄ
kobieta w islamie I to co znalazlam w kilku askepkatch nie pasuje do mnie.. ale tylko kilku, a wiele pozostalych pozwolilo mi sie otworzyc na nowe horyzonty i wiele rzeczy stalo sie dla mnie tak jasnych jak slonce, nawet w moim codziennym zyciouu w PL miedzy glownie chrzescijanami
Tunezja nie jest az tak rozna od Polski ...ale moze nie po9winnam odbierac Ci tej przyjemnosci W kazdym razie blizej nam do tamtejszych Panow niz Polaka do nas  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:02 Temat postu: |
|
|
| ZupeĹnie nowy temat. ZetknÄĹam sie w Tunezji z mĹodymi osobami, Ĺwietnie wyksztaĹconymi, znajÄ
cymi kilka jÄzykĂłw osĂłb. A jednoczeĹnie sÄ
oni bardzo biedni, czÄsto poszukujÄ
cy pracy, albo pracujÄ
cych za marne grosze! Jak to jest?? czy faktycznie sÄ
tam aĹź takie problemy ze znalezieniem pracy? Czy faktycznie mĹodzi ludzie sÄ
tam...bez perspektyw?? - to ich wĹasne sĹowa! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:03 Temat postu: |
|
|
Jakby zobaczyli perspektywy w Polsce to okazalo by sie ze ich wcale nie sa takie zle. Moj maz przekonal sie o tym na wlasnej skorze.
To podobnie jak u nas sporo osob uwaza USA za eldorado i kraj ktory da im super perspektywy tak samo mysle czesc Tunezyjczykow mysli o Europie.
Chociaz Ci nie wyksztalceni raczej nie maja przed soba wielkich perspektyw rzeczywiscie.
Jakbys sie dowiedzila ile w Tunezji zarabiaja nauczyciele w porownaniu do Polski to bys spadla z krzesla, chyba wiekszosc nauczycieli chciala by sie tam przeniesc natychmiast. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:03 Temat postu: |
|
|
Wiesz, mnie osobiscie sie wydaje ze na tyle co ich poznalam, sa robotni jak potrzebuja na prawde, a jak nie to lenie z nich wychodza jak z kazdego faceta na swiecie (generalizujac ) tylko ze tam warunki im na to pozwalaja, na taki styl zycia. To niesamowite kiedyjedziesz tam w zime lub prosto rpzed sezonem kiedy bieda az piszczy a jednak ludzie nadal maja domy, w lodowkach papu i potrafia isc sie pobawiac czy podrozowac. Jakos sie tam zyje... bo ludzie sobie pomagaja, bo moze poziom zycia przystosowany do mozliwosci, bo moze jwracajac do poczatku, jak chca to moga
moim zdaniem nie jest az tak zle, za to wielu sie myli myslac i mowiac ze w Polsce bedzie im latwiej, gdzie jak gdzie ale w Polsce latwiej bez znajpmosci nie bedzie latwiej ani ciekawiej ani ani ..w ogole kicha Z reszta same wiecie..
A jesli chodzi o jezyki, zazdroszcze Maja niesamowity talent a glownie Ci co chowaja sie wsrod turystoiw i przebywaja wsrod nich i pracuja czasem.. samo naturalnie to przychodzi, w szkolach zazwyczaj jest obowiazkowy Francuski i dodatkowo od korejs klasy kolejny jezyk wszelaki i egzotyczny (jakto mowia) np. japonski, czeski, czy polski hehe, czasem zabawnie poptrzec na siebie jako na egzotyke
ps. sama myslalam o pracy sezonowej jako nauczycielka polskiego lub ang wiem o czym maisa mowi Tak sie docenia te zawody ktorych u nas sie spycha na margines |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:04 Temat postu: |
|
|
tak, tak...to sÄ
poligloci- francuski, angielski, wĹoski.....szok, szok...
Czyli jednym sĹowem wcale nie ma tam takiej biedy i marnego Ĺźycia..
a oni tak bardzo chca wyjechaÄ...macie racjÄ - nie wiedzÄ
chyba zbyt wiele o europejskich realiach.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:04 Temat postu: |
|
|
tak, a nas ciagnie do Anglii a ponoc tam juz wcale nie jest tak fajno..a czy my w to wierzymy? Ja nie:P no bo jak, dskoro moi znajomi mowia.... Pytanie tylko n ile taka osoba na emigracji koloryzuje swoje doznania
LoQ, zawstydzacie mnie
Ja na prade nie jestem wszech wiedzÄ
ca, po prostu te godziny przez lata spedzone glownie na tym heheh, chyba z maisa szalone jestesmy Ale nie ma o jak hobby B w sumie takie dochodzenie, dyskutowanie, rozmawiane, czytanie, wyszukiwanie wiadomosci a juz najszczegolniej rozmowy z przedstawicielami urodzonych tunezyjczykow/rabow/muzulmanow/ludzi z tych krajow to ach Super to wszytsko dziala na rozwoj wiedzy i wlasnej swiadomosci
A teraz moe sie wymadrzac
Przeraszam jesli czasem za ostro, czasem mam takie dziwniejsze humorki ... a juz po tych xxx dyskusjach z agresowarmi to ma siÄ zboczenie
Oczywiscie pytajcie, mowcie co myslicie bo tak najwiecej mozna sie dowiedziec I wzajemnie sie uczymy wciaz
Jesli chodzi o prace w Tunezji, to w seonie w dziedzinach zwiazanych z turystyka nie ma problemu i z tego c sie orientuje generalnie w ciagu calego roku jak sie ma wyksztalcenie i zdolnosci + oczywiscie jeden z jezykow (niemiecki, francuski mniej angielski -mniej popularny tam) to nie ma problemu ze znalezieniem pracy Oczywiscie placa jest jak na tamtejsze warunki super, ale nie jak na nasze PL. Chodz jak w Pl nie ma pracy to tamta i tak bedzie lepsza Tam zycie jest tansze jesli chodzi o dom, samochod,.. zywnosc tyle kosztuje co w Pl, no i sa egzotyczne dla nas luksusy ktore tam sa tanie jak barszcz w porownaniu z tym co musielibysmy tu zaplacic, wiec czujemy sie szczesliwsi pod tym wzgledem Jednak brakuje wielu rzeczy..tych wszech obecnych wypenionych po brzegi supermarketow, jest ich w porownaniu z PL bardzo malo, codz te same glownie frncuskie co i u nas. No i sprzed elektroniczy tam drogi (takie dvd czy kino domowe ktore mozna u nas juz za 300 zl kupic )
LoQ to Ty rzeczywiscie mloda Nie powiedzialabym. Ach, to super z jezykami masz Mysle ze z znalezieniem pracy nie powinnas miec wiekszych oblemow, jednak czy w Tunezji dobrze... moze lepiej taka Hszpania (chodz to twoej plany jezykowe jeszcze nie obejmuja ) i tam sciagac ew ukochanych, lub szukac i ukladac sobie zycie ...
Jaka prace mozesz znalezc w Tunezji... no to zalezy co jeszcze poza jezykami umiesz Nauczyciela jezyka na pewno |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:47 Temat postu: |
|
|
Matko jedyna! Dziewczyny! Nie byĹo mnie nie caĹe 24h a taka ciekawa dyskusja mnie ominÄĹa! No,ale faktycznie jak Lutka juĹź powiedziaĹa,Ĺźeby weasel wchodziÄ z tobÄ
w dyskusje trzeba by siÄ jeszcze sporo podszkoliÄ! Twoja wiedza jest imponujÄ
ca i chwaĹa Ci za to,Ĺźe tak cierpliwie nam to wszystko wykĹadasz. Sporo moĹźna siÄ od ciebie nauczyÄ. Respekt Ja raczej ze swoim zdaniem tu nie wchodzÄ bo faktycznie porĂłwnywalnie to moja wiedza jest znikoma,ale wykĹadam tu moje wÄ
tpliwoĹci i widze,Ĺźe sĹusznie bo uzyskuje odpowiedĹş jak narazie na wszystkie:D Hmm, co do Anglii akurat to wiem,Ĺźe prace moĹźna znaleĹźÄ gdyĹź iĹź znajoma po architekturze bezrobotna w Polsce odrazu tam dostaĹa mnustwo ofert. SÄk w tym,ze my stawiamy na jÄzyk. CzÄsto decydujÄ
c siÄ na pracÄ zagranicznÄ
obieramy kierune typu filologia danego jÄzyka lub coĹ w tym stylu a im nie o to chodzi. A jak juĹź ktoĹ wyĹźej wspomniaĹ jak jest z pracÄ
na wakacje w Tunezjii? Czy znajÄ
c jÄzyk arabski(podstawy), angielski, niemiecki, francuzki moĹźna znaleĹşÄ coĹ ciekawego. Obecnie jestem osobÄ
baaardzo mloda i coĹ mi sie wydaje,Ĺźe najmĹodszÄ
z forumowiczek. zaczeĹam siÄ uczyÄ wĹasnie arabskiego, niemiecki i angielski mam juĹź w miarÄ opanowane,a przede mnÄ
gorÄ
cy fhrancuzki ktĂłrego mam zamiar zaczaÄ siÄ uczyÄ w liceum. Na jakÄ
prace okresowÄ
moge liczyÄ po ukoĹczeniu lat 18?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
|
|
Super ja szukam stalej pracy w Polsce w pewnej dziedzinie i jak narazie dostaje tylko chaltury, jakies zleconka itd. A moj maz juz mi prawie zalatwil stala prace w Tunezji w tym kierunku ktory mam na mysli (a ja sie tutaj mecze z portfolio itd).
Moze sie powinnam powaznie zastanowic nad wyjazdem, chociaz pewne sprawy rodzinne trzymaja mnie w Polsce dosc mocno. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
|
|
| ok, co do wypowiedzi weasel_82 na temat pracy (przeniesione przez admina do 'ISLAM') to sĹyszaĹam,Ĺźe nauczyciel tam ma 2 razy Ĺrenia krajowa Tunezji. Prawda to? Hmm,ale ja chyba raczej wolaĹabym coĹ w stylu 'robota na wakacje'. TrochÄ grosza zawsze wpadnie a wakacje super:) Hmm,a co do innych zainteresowaĹ... MoĹźe wiesz jak tam stoi sztuka piekna? GĹĂłwnie patrzac na architekure i inne zwiÄ
zane z plastykÄ
. To moja druga pasje stojÄ
ca jak narazie na rĂłwni z arabistykÄ
... Jakie sÄ
tam perspektywy na ten zawĂłd? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:48 Temat postu: |
|
|
Hm, z arabistyka ? hehe, nie wiem chyba nie trzeba im arabista Maja swoch z perfect arabskim A sztuki piekne, nie wiem w ogole .. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
|
|
TrochÄ inaczej mnie zrozumialaĹ,bo nie chodziĹo mi o zajecie siÄ arabistykÄ
w Tunezji bo to by byĹa gĹupota:) Tylko tak sobie nabÄ
knÄĹam... Heh, no zobaczymy... jeszcze mam na szczÄĹcie sporo czasu na takie decyzje:) ale doszĹam do wniosku,Ĺźe albo ja mam ciÄĹźki przypadek jakiĹ ,albo ci tunezyjczycy to strasznie siÄ obraĹźajÄ
! W tym tygodniu juĹź po raz enty swierdziĹ,Ĺźe jest na mnie zĹy bo siÄ za maĹo odzywam (O ZGROZO!)... 'Wasi' teĹź tacy sÄ
?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
|
|
Hehe moze rzeczywiscie malo sie odzywasz jak na ich warunki.
Maz jak wyjechal tydzien temu to dzwoni 2 razy dziennie do tego pare smsow i sygnaly co godzine prawie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:49 Temat postu: |
|
|
coĹ w tym faktycznie jest, bo mĂłj znajomy ostatnio pisze smsa codziennie, puszcza kilka "gĹuchaczy" no i maile - teĹź co 2, 3 dni....  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
LoQ
|
|
|
u mnie z smsami to problem bo coĹ nie chcÄ
dochodziÄ BĂłg jeden wie czemu... Ale mail i msn caĹy czas w ruchu! Tak jak mĂłwisz Lutka,Ĺźe u Ciebie co 2,3 dni a u mnie codziennie... Ale ja nie rozumiem... Wie dobrze,Ĺźe juĹź nigdy siÄ nie zobaczymy a jednak chce utrzymywaÄ kontakt i jest wielce obraĹźony gdy ja siÄ parÄ dni opóźniam z odpisaniem Ale w sumie to miĹe jest,bo przynajmniej wiem,Ĺźe o mnie pamiÄta i nie potraktowaĹ tego co siÄ wydazyĹo 'ot tak'... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutka
|
|
|
myĹlÄ, Ĺźe oni po prostu tacy sÄ
...a moĹźe w Twoim przypadku on ma caĹy czas nadziejÄ, Ĺźe moĹźe jednak kiedyĹ jeszcze siÄ spotkacie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ania8810
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:51 Temat postu: |
|
|
witamy na forum opowiedz cos wiecej o sobie  |
|
| Powrót do góry |