| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
malinka
|
Wysłany: 2006-11-01, 18:58 Temat postu: Jak sciagnac Tunezyjczyka do Polski? |
|
|
| jw |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:50 Temat postu: |
|
|
Rozumiem ze chodzi o to, co zrobiÄ by Tunezyjczyk dostaĹ wizÄ do Polski. Najlepiej wysĹaÄ mu zaproszenie z ktĂłrym on uda siÄ do naszej ambasady w Tunisie. Zaproszenie zaĹatwia siÄ w UrzÄdzie WojewĂłdzkim, wszelkie szczegĂłĹy znajdziesz na ich stronie www, np.:
http://www.mazowieckie.pl/news.php?id=887 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:51 Temat postu: |
|
|
| jestem na bieĹźÄ
co z tematem, a Ĺźem bombinantka to wiele siÄ dowiedziaĹam SĹuĹźÄ pomocÄ
jakby coĹ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:52 Temat postu: |
|
|
odpisaĹam Ci w innym wÄ
tku jak..
wpisaÄ najlepiej cel turystyczny - wakacje  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
|
|
| My zwykle wpisywalismy cel: turystyczny i odwiedziny. A to na ile dostanie wize zalezy na jak dlugo zalatwisz mu zaproszenie-zalezy to od wykazanych zarobkow lub oszczednosci. Znajomy dostal az na rok ale zapraszajacy wykazli sie spora kasa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
|
|
| a to nie jest tak,jak mĂłwiÄ
plotki Ĺźe pierwsze wizy na zaprosznie nie waĹźne jakÄ
kasÄ
siÄ wykaĹźesz (niby 800zĹ na Ĺebka wg. przepisĂłw =1600zĹ/miesiÄ
c) dostaje siÄ na okres 'do miesiÄ
ca'? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agnieszka
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:53 Temat postu: |
|
|
czesc weasel_82!
Czyli przenosze sie na to nowe forum na starym bylam pod agamanson.Widze ze sie niezle udzielasz na tych forach o tunezji.Gdzie ty w ogole mieszkasz?W polsce czy tunezji?Mam do ciebie kilka pytan.Mam troche skomplikowana sytuacje.Jestem obywatelka polska ,ale mieszkam juz od 7 lat w Niemczech,od 2 lat studiuje tu.Planujemy slub z moim chlopakiem za rok.On mieszka i konczy juz studia w tunisie.Czy masz jakies informacje na temat czy on moglby po zawarciu malzenstwa ze mna w Polsce mieszkac ze mna w Niemczech jako ze polska nalezy do unii europejskiej i my mamy prawo pobytu tutaj lub innych krajach unii.Czy ktos moze wie cos na ten temat?Jak wyglada sprawa slubu w Polsce i zamieszkania w krajach unii europejskiej.Bylabym bardzo wdzieczna jezeli ktos by mi na te pytania udzieli odpowiedzi.papa
agnieszka(agamanson) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:53 Temat postu: |
|
|
Hej, mieszkam w Polsce, a moj zwiazek sie juz zakonczyl wiec dlugo raczej w Tunezji nie zawitam. Jednak co wiem o Tunezji o kulturze generalnie i religii to juz moje
A czemu slub w Polsce? To jest o wiele trudniejsze niz slub w Tunsie,zwlaszcza jesli nie przebywasz tu i te formalnosci wszytskie trzeba zalatwiac... poza tym on musialb sie tu przed slubem zjawic by zarejestrowac was w urzadzie na ten slub... da sie to ominac, ale to nie proste i trzeba by byc tu i biegac z papierami po urzedach.... Tak, ty jako jego zona majaca tam prace mozesz wyslac mu zaproszenie i wtedy jedzie do Ciebie tam Jesli chodzi o obywatelstwo Polskie czy niemieckie dla niego, wole sie nie wypowiadac bo niewile o tym wiem (nie doszlam do tego etapu). Najlepiej jakby ktos w podobnej sytuacji sie wypowiedzial o tym.
Poczytac co jest tu na tym form i ew na forum salam.go.pl tam jest klka dziewczyn mieszkajacych w niemczech, nie koniecznie z tunezyjczykami ale toto samo jesli chodzi o papiery
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:54 Temat postu: |
|
|
Troche pozno sienad tym zaczelas zastanawiac.
NIech on popyta siebie o siebie, bo to wszystko zalezy od jego indywidualnego zyciurysu.
Czy pytasz tez o swoje dokumenty na slub? Bo jesli tak,to mam nie wesola wiadomosc ze JUZ! powinnas je zalatwiac,bo najnormalniej w swiecie sie nie wyrobisz na za miesiac. Ponad to jak chcesz z nim wrocic powinnas mu juz tez zaproszenie szykowac jako czlonka rodziny, z reszta tak czy siek pierwszy przyjazd bedzie na zaproszenie, wiec spradz czy masz mozliwosci je w ogole wystawic (poczytaj chociazby tutaj na forum). Czy latwiej bedzie mu po slubie tu przyjechac? ciut, ale procedura wlasciwie ta sama, odp. raczej powinna brzmiec atwiej bedzie mu przedluzyc wize, ale to tez musisz byc obcykana w tych tematach zanim jeszcze przystapisz do wypisywania zaproszenia.
Jak nie ukonczyl szkoly czy latwo znalezc prace? No coz..a polakowi w tej sytuacji? dodaj do tego brak znajomosci jezyka polskiego, nietolerancje, strach, stereotypy no i sama sobie odpowiedz :] Najlatwiej przez znajomosci.
A gdzie sie poznaliscie? Ile ma lat? Moze szkola tu to lepsze rozwiazanie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:54 Temat postu: |
|
|
Obawiam sie ze musze Cie zmartwic. Teoretycznie po slubie z obywatelem Polskim nie powinno byc potzrebne zaproszenie aby wjechac do Polski, powinno sie dostac wize na 3 miesiace automatycznie, jednak nasza ambasada rzada zaproszenia i w sumie ma racje. Sluzby graniczne moga zarzadac zaproszenia przy wjezdzie a przy jego braku wykazanie sie odpowiednia kasa (dosc monstrualne wymagania) jezeli nie wykarzesz sie taka kasa moga Cie automatycznie zawrocic, wiec posiadanie zaproszenia zapewnia pewna doze bezpieczenstwa (chociaz jak sie niespodobasz sluzbom granicznym to i tak moga zawrocic bez podania powodu, niestety).
Moj maz dostal prace chcoiaz przyznaje ze poniekad po znajomosci i kompletnie nie w swoim zawodzie, ale za to szefow ma bardzo fajnych wogole nie zwracaja uwagi na pochodzenie i nie kieruja sie stereotypami, ale bez szkoly (doswiadczenia i znajomosci) to moze byc ciezko. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maisa
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:55 Temat postu: |
|
|
| Musisz zalatwic zaproszenie (pytaj o szczegoly w Urzedzie Wojewodzkim) aby dostal wize, a to moze byc trudne jezeli nie pracujesz (chyba ze rodzice zgodza sie zalatwic zaproszenia na siebie). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weasel_82
|
Wysłany: 2006-11-01, 20:55 Temat postu: |
|
|
tak, wĹaĹciwie kaĹźdy, ale nie wiem jak później bÄdzie przy przedĹuĹźeniu, Ĺźe wĹaĹciwie twĂłj mÄ
Ĺź a obcy go zapraszajÄ
MogÄ zapytaÄ skÄ
d w tak mĹodym wieku decyzja o Ĺlubie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|